Kiváltó okok

A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok okozzák és felfázás váltja ki, de előfordulhat a nemi úton való megfertőződés is (klamídia, gonorrhea baktériumok).

Ha a felfázás okozta húgyúti fertőzésről beszélünk, akkor ott elsősorban az enterococcus faecalis és az escherichia coli baktériumok okozzák a panaszokat. Ezek a baktériumok egyébként is jelen vannak a húgycsőben és a húgycsőnyílásban, de alacsony csíraszámban nem csak problémát nem okoznak, de még csak ki sem mutathatóak.

Probléma akkor jelentkezhet, ha a hólyag védekezőképessége annyira legyengül valamiért, hogy ezek a baktériumok szaporodásnak indulnak, ez pedig általában gyulladás kialakulásához vezet. Ez előfordulhat nagy hidegben vagy klímahasználat során is, pl. amikor valaki a melegből megy be egy túlhűtött helyiségbe.

A kórokozókat egyéb módokon is össze lehet szedni, pl. uszodában vagy szaunában, illetve a közös törölköző használatától is óvakodni kell. A nemi megfertőződés a szexuális együttlét során történik.

Ritka esetekben még kórházakban is előfordulhat, pl. katéterezés során, illetve műtétek és egyéb eszközös beavatkozások következtében.