Hólyaghurut a várandósság alatt

A várandóság idején gyakran előfordulhatnak különböző húgyúti fertőzések, amelyek kezelés hiányában mind a babára, mind az anyára nézve veszélyesek lehetnek. A gyulladások a húgyúti rendszer bármelyik részét, így a húgyhólyagot és a veséket is érinthetik.

A legtöbb kutatás eredményei azt mutatják, hogy a húgyúti gyulladás előfordulása a várandós nőknél nem ritka: mintegy 8 százalékuk szembesül ezzel a problémával. A várandósság során a fejlődő magzat és az őt befogadó anyaméh mérete jelentősen megnő, utóbbi ezáltal egyre inkább nyomja a húgyhólyagot, illetve a hólyagot a vesékkel összekötő húgyvezetékeket. Emellett a várandósság idején a vizelet összetétele is megváltozik: a kémhatása kevésbé savas lesz, ugyanakkor több fehérjét, cukrot és hormont tartalmaz. A fenti okok együttesen a húgyúti gyulladások kialakulásának fokozott kockázatát jelentik. Ugyanakkor nemcsak a várandósság, hanem maga a szülés és az azt követő, úgynevezett gyermekágyi időszak is olyan körülmények, amelyek hajlamosíthatnak húgyúti betegségekre. A szülés során nagyobb eséllyel juthatnak kórokozók a húgyutakba, a szülés után pedig gyakran pang a vizelet a hólyagban, ami ugyancsak kedvezhet a húgyúti gyulladás kialakulásának.

Mely tünetek figyelmeztethetik a kismamákat a húgyúti gyulladásra?

A betegség vezető tünete a gyakori vizelési inger, a vizelés során jelentkező égő érzés, erős szagú, esetleg véres vizelet. Egyes esetekben, leginkább a kezeletlen pácienseknél, a bakteriális gyulladás a húgyutakban felfelé terjedve a veséket is elérheti. Ekkor a kismamánál láz, hát- vagy deréktáji fájdalom, időnként hányinger és hányás is jelentkezhet. Az említett tünetek esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Ha egy várandós nőnek egyáltalán húgyúti gyulladásra utaló panaszai vannak, fontos, hogy mielőbb keresse fel a kezelőorvosát, hogy időben el tudja kezdeni az orvos által javasolt, szükség esetén antibiotikumos terápiát. A kutatások eredményei alapján a várandósság során indokoltan, továbbá az előírásoknak megfelelően alkalmazott antibiotikumos kezelés előnyei messze meghaladják a terápia elmaradása miatt bekövetkező szövődmények okozta károkat.

A várandósok húgyúti gyulladásra utaló panaszai esetén mindig javasolt az orvosi konzultáció és a kivizsgálás, ám nem mindig van szükség antibiotikum adására. Bizonyos házi praktikákkal magunk is sokat tehetünk a panaszok csökkentése érdekében. A bőséges folyadékfogyasztás például segíti a húgyutak „átmosását”, a vizelet tartogatása ezzel szemben nem tesz jót, ezért ha az ingert érezzük, érdemes mihamarabb gondoskodni a vizeletürítésről.