Előzzük meg a tavaszi felfázást – tippek és tanácsok

A gyakran csak felfázásként emlegetett hólyaghurut az egyik leggyakoribb „női betegség”, amit nem szabad félvállról venni, mert akár komolyabb gondokat is okozhat. Fogadja meg tanácsainkat, hogy ne kelljen szembesülnie a felfázás okozta kellemetlenségekkel.

Köznyelvi nevével ellentétben a felfázást nem közvetlenül a hideg okozza, hanem általában valamilyen baktérium, legtöbbször az E. coli nevű bélbaktérium. Mivel a női gáttájékon a végbél- és a húgycsőnyílás, valamint a hüvelybemenet egymás szomszédságában található, ezért a kéretlen látogatók könnyen juthatnak el egyik vagy másik „bejáraton” át illetéktelen helyekre, ahol elszaporodva betegséget – bakteriális hüvelyfertőzést, illetve krónikus hólyaghurutot – okozhatnak. Ahhoz, hogy elkerülhessük ezeket a kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket, mi magunk is sokat tehetünk. Az alábbiakban ehhez igyekszünk segítséget nyújtani.

Hordjunk pamut alsóneműt

Nem kell lemondanunk a divatos, csipkés fehérneműről, azonban a gáttájék befülledésének elkerülése végett érdemes olyan alsót választani, amelyiknek legalább a láb közötti része természetes anyagból készült. A kiváló nedvszívó képességű pamut könnyebben magába szívja az izzadságot és hamar megszárad. Főleg a fiatalok körében közkedvelt viselet a tangabugyi, amelynek szexisen vékony „popsipántja” a baktériumokat a végbélnyílás környékéről a hüvelyig, vagy akár a húgycsőnyílásig is szállíthatja, ezáltal a fertőzés közvetett forrása lehet. Ezért a hétköznapokon tanga helyett szerencsésebb a pamut anyagú, kényelmes, és legalább annyira izgalmas női boxeralsó viselése. A tangát tartogassuk inkább csak a „kivételes” alkalmakra.

Kerüljük az illatos szappanokat, tusfürdőket

Köztudott, hogy az egészséges hüvely „öntisztító” szerv, éppen ezért elegendő az intim területek vízzel való lemosása. Ha ezt kevésnek érezzük, vagy nem biztosít számunkra megfelelő komfortérzetet, akkor használhatunk erre a célra olyan intim tisztálkodószereket, amelyek nem változtatják meg a hüvely enyhén savas pH-értékét.

Ha menni kell, hát menjünk: ne tartogassuk a vizeletet

Ha úgy érezzük, hogy pisilnünk kell, akkor ne halogassuk: irány a vécé! Mindegy, hogy éppen vezetünk, vagy egy izgalmas beszélgetés közepette vagyunk, esetleg egy lebilincselő filmet nézzünk a párunkkal: ha vizelési ingert érzünk, sürgősen keressünk egy WC-t és ürítsük ki a hólyagunkat, mert a pangó vizelet rendkívül kedvező terepet biztosíthat a hólyagba kerülő baktériumok gyors szaporodáshoz.

Igyunk elég folyadékot

Gondoskodnunk kell arról, hogy a vizeletünk megfelelő mennyiségű legyen és ne legyen túlságosan koncentrált. Ezt úgy érhetjük el, ha naponta elegendő, azaz legalább 2-3 liternyi folyadékot fogyasztunk, amivel a húgyutak rendszeres átmosását is biztosítani tudjuk. Az egészséges vizelet mindig átlátszó, tiszta és nincs kellemetlen szaga.

Szex után keressük fel az illemhelyet

Minden szexuális együttlét után érdemes kimenni a vécére és kiüríteni a hólyagot, mert ez is segíthet abban, hogy elkerüljük a fertőzést. A húgyutak mielőbbi „kiöblítésével” ugyanis megakadályozhatjuk a kórokozók megtapadását és szaporodását. A szakemberek véleménye szerint, ha valakinek krónikus hólyaghurutja van, annak a gyógyulásig érdemes lemondania a szeretkezés örömeiről, mert az tovább ronthat a helyzeten.

Öltözzünk az időjárásnak megfelelően

A tavaszi időjárás kiszámíthatatlan, szeszélyes, hiszen reggelente sokszor még mínuszokat mérünk, míg kora délutánra a hőmérő higanyszála akár 20 fokig is felszökhet. Érdemes tehát rétegesen öltözködnünk, mert így megóvhatjuk magunkat az esetleges felfázástól, az alhasi tájék lehűlésétől, ami a helyi immunvédekezés gyengülésével és a húgyúti fertőzések kialakulásának fokozott kockázatával járhat.