Az immunerősítés a tavaszi hónapokban is fontos

Tavasszal nemcsak a jó idő érkezik meg, hanem sokszor a tavaszi fáradtság is. Azoknak, akik rendszeresen szenvednek a visszatérő hólyaghuruttól, ilyenkor különösen figyelniük kell a megfelelő folyadékbevitelre és vitaminfogyasztásra. Ebben az időszakban gyengébbnek és fáradékonynak érezhetjük magunkat, és szükség lehet az immunrendszerünk erősítésére.

Krónikus hólyaghurut az év bármelyik szakaszában kialakulhat

A húgyúti fertőzések nincsenek összefüggésben a hideg időjárással, így akár tavasszal, akár nyáron is ugyanúgy előfordulhatnak. A tavaszi hónapokban azonban gyengébb lehet az immunrendszerünk, ezért ilyenkor fokozott vitaminbevitelre lehet szükségünk.A réteges öltözködés ebben az időszakban is ajánlott, mert akár egy napon belül is jelentős lehet a hőingadozás.

Mitől alakul ki a tavaszi fáradtság?

A fáradtságérzetet ilyentájt elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok, köztük a szerotonin szintjének szezonális ingadozása okozza. A hosszú, napfény nélküli téli időszak után ugyanis jelentős szerotoninhiány alakulhat ki a szervezetben, és ez a hormon a tavaszi napsütés hatására is csak lassan és fokozatosan halmozódik fel ismét a szervezetünkben. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget is okoz.

Az immunrendszer támogatása tavasszal is fontos

A szakemberek szerint a krónikus hólyaghuruttal küzdők számára napi 3-4 liter tea vagy víz elfogyasztása ajánlott. A krónikus hólyaghurut tünetei közé tartozik a sürgető vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés, alhasi fájdalom, viszont ha sok folyadékot fogyasztunk, ezáltal ürül a húgyutakból a kórokozó is, amely a panaszokat okozza.

Fokozott vitaminbevitelre is szükségünk lesz: a C- és D-vitamin ugyancsak hozzájárulhat a betegség legyőzéséhez. A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, mint amilyen a narancs, a citrom, grapefruit, valamint a bogyós gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, pl. paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növényi eredetű táplálékunk. Kitűnő D-vitamin-forrásnak számítanak a zsíros halak, a halmáj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok), de ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztanunk ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk, azaz szükség lehet a D-vitamin mesterséges pótlására. Természetesen a kiegyensúlyozott alvás, pihenés segít abban, hogy tavasszal is jól érezzük magunkat a bőrünkben.