A gyakori intim együttlét hólyaghurut kialakulásához is vezethet

A nemi élet kezdetén megnövekszik a hólyaghurut kialakulásának esélye is, amelynek akár genetika okok is állhatnak a hátterében. Hajlamosító tényező továbbá a hormonváltozás, így például a menopauza idején vagy várandósság alatt szintén könnyebben alakulhat ki hólyagfertőzés.

Tévhit, hogy a krónikus hólyaghurutot mindig a hideg okozza. A hidegnek ilyenkor annyi a „szerepe”, hogy a lehűlt testrészben gyengül a vérkeringés, emiatt az immunrendszer nem képes hatékonyan végezni a dolgát, így a fertőzéseket okozó baktériumok (többnyire az E. coli bélbaktérium) képesek elszaporodni a húgyutakban. A kórokozók a végbél környékéről a húgycsőbe kerülve, majd onnan a húgyhólyagba feljutva gyulladást okozhatnak. A felfázás kockázatát számos hajlamosító tényező növelheti:

  • alhas lehűlése, „felfázása”
  • genetikai okok (pl. ha már az édesanya is hajlamos volt a felfázásra)
  • nem megfelelő higiénia (elhanyagolt vagy túlzásba vitt tisztálkodás)
  • szexuális aktivitás (gyakori partnercsere, intenzív szex)
  • bizonyos szokások (pl. kevés folyadékfogyasztás, vizelet tartogatása, műszálas fehérnemű/tanga viselése)

Intim együttlét után gyakran alakul ki a krónikus hólyaghurut, mivel a húgycsőnyílás közelében lévő baktériumok a rövid női húgycsövön át könnyen feljuthatnak a hólyagba. Ráadásul a gyulladást a szexhez társuló alhasi vérbőség is fokozza, akárcsak az alkohol vagy az erős fűszerek fogyasztása.

Hogyan kerülhető el a szex utáni krónikus hólyaghurut?

Számos dolgot tehetünk, mellyel csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata. Először is a legfontosabb, hogy nem szabad tartogatni a vizeletet, továbbá aktus előtt és után mindkét félnek ajánlott az alapos tisztálkodás, melynek során a megfelelő intimhigiéniára is figyelmet kell fordítani. A bőséges folyadékbevitel ugyancsak segít a krónikus hólyaghurut megelőzésében, hiszen ezzel biztosítható az alsó húgyutak „átmosása”, amellyel elkerülhető, hogy a hólyagban pangó vizeletben gyorsan szaporodó baktériumok fertőzést okozzanak.

A krónikus hólyaghurut bárkinél kialakulhat

A visszatérő húgyúti fertőzések nemcsak a fiatalabb korosztályt érinthetik. Menopauza után, a hormonhiány következtében a húgy- és ivarszervekben bekövetkező változások miatt ugyancsak szoros kapcsolat lehet a nemi aktus és a húgyúti fertőzések megjelenése között. Éppen ezért az 50 feletti nők ugyanúgy tegyenek meg minden megelőző intézkedést, akárcsak a fiatalabbak, függetlenül attól, milyen gyakran élnek szexuális életet, vagy hogy hány szexuális partnerük van.