Hólyaghurut esetén mikor kell orvoshoz fordulni?

Manapság egyre inkább átgondoljuk, mindenképpen orvoshoz forduljunk-e bizonyos problémákkal, mert reális a veszély, hogy a rendelőben várakozás közben esetleg elkapunk valamilyen vírusfertőzést. Szerencsére bizonyos betegségek akár otthon is kezelhetők, amennyiben időben cselekszünk. Az egyszerű felfázás jellemzően ilyen kórkép.

Bízzunk az immunrendszerünkben!

Az immunrendszerünk pont arra való, hogy megvédjen minket a különböző kórokozóktól. Ehhez persze elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelően “karbantartsuk” azt. Ha gyakran fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket, valamint vitaminokat, sőt rendszeresen sportolunk is, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően felkészítettük a szervezetünket arra, hogy megvédjen bennünket. Egy-egy megfázás alkalmával bizonyára mindenki megtapasztalta már, hogy a betegség akár gyógyszerek vagy orvosi beavatkozás nélkül is elmúlik legfeljebb egy hét alatt. Ez igaz lehet a húgyúti fertőzések esetén is, főleg akkor, ha a természetes védekezőképességünket olyan gyógynövényekkel is támogatjuk, amelyek kifejezetten a felfázás tünetei ellen ajánlottak.

Krónikus hólyaghurut esetén fontos, hogy időben cselekedjünk

Felfázásnak is nevezik, ám a hideg csupán rizikófaktor: krónikus hólyaghurut esetén a problémát a legtöbb esetben baktériumfertőzés okozza. A húgyhólyagban a vizelet ideális körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához, amelyeknek a száma akár félóránként megduplázódhat. Márpedig ezek minél többen vannak, annál súlyosabb tüneteket tapasztalhatunk, illetve annál nehezebb lesz megszabadulnunk tőlük. Emiatt is lényeges, hogy már a legelső felfázásos panaszok észlelésekor tegyünk a betegség ellen, mert a tétlenség miatti időveszteség csak a baktériumoknak kedvezhet.

Fontos megjegyezni, hogy húgyúti fertőzésekre az orvos gyakran ír fel antibiotikumot, azonban az senkinek sem javasolt, hogy ilyen probléma esetén magától kezdjen el szedni valami otthon talált, korábbi betegségre kapott gyógyszert. Manapság már világméretű problémát okoznak az úgynevezett szuperbaktériumok, amelyek képesek ellenállni a gyógyszeres kezelésnek, és amelyek éppen a túlzott, illetve felelőtlenül kivitelezett antibiotikum-használat miatt fejlődnek ki.

A felfázás otthoni kezelése

Amennyiben felfázás tüneteit tapasztaljuk, cselekedjünk minél hamarabb! Fogyasszunk sok folyadékot, de kerüljük a cukros és szénsavas italokat, válasszunk helyettük gyógyteákat, köztük vízhajtó hatásúakat is. Minél gyakrabban pisiljünk, ami segít abban, hogy a baktériumok kiürüljenek a húgyhólyagból. Egyes gyógynövények, mint például a medveszőlőlevél, baktériumellenes hatásukkal ugyancsak segíthetik a fertőzés legyőzését. A panaszok enyhítésére szedhetünk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket is.

Mikor forduljunk a felfázással orvoshoz?

Ha a felfázás tünetei a házi praktikák ellenére sem múlnak el néhány napon belül, netán erős görcsöket, deréktáji fájdalmat, esetleg véres vizeletet tapasztalunk, haladéktalanul keressük fel orvosunkat! Jelezzük azt is, ha a felfázás tünetei évente két alkalomnál többször térnek vissza.