Az erős immunrendszer a felfázástól is jobban megvéd

A visszatérő felfázás sok nő életét megkeseríti. Ám ha megfelelően felkészítjük az immunrendszerünket, máris kevesebb esélyt adunk a fertőzésnek.

Csípő érzés pisilés közben, gyakori vizelési inger, alhasi görcsök: a nők jelentős részének sajnos nem kell bemutatni a krónikus hólyaghurut okozta panaszokat. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a gyakran csak felfázásként emlegetett betegségnél csupán közvetve játszik szerepet az, ha hűvösebb időben nem öltöztünk fel megfelelően, vagy ha hideg helyre ültünk le.

A krónikus hólyaghurut hátterében valamilyen kórokozó áll

A krónikus hólyaghurutot avagy cisztitiszt okozhatja vírus és gomba is, ám a felfázásért az esetek döntő többségében valamilyen baktérium, leginkább az egészséges bélflórában egyébként nagyon fontos szerepet betöltő E. coli a felelős. A kórokozó a végbél környékéről a húgycső nyílásához kerülhet, azon keresztül pedig a húgyhólyagba juthat, majd ott gyorsan elszaporodva egyre komolyabb tüneteket okozhat. A szervezetünk természetes védekezőképessége persze képes lehet megakadályozni a fertőzést, ám az erős immunrendszerért nekünk is tennünk kell.

Egészséges életmóddal csökkenthetjük az esélyt a makacs krónikus hólyaghurut kialakulására

Mivel a betegség hátterében sokszor baktériumfertőzés áll, így akár az immunrendszerünk is képes lehet felvenni a harcot a felfázással. A szervezet ellenálló képességét növelhetjük például azzal, ha egészségesen étkezünk, azaz sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, valamint a soványabb húsokat, halakat, illetve a teljes kiőrlésű gabonákat preferáljuk. Segíthetnek még a különböző ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítők is. A hidratáltságról se feledkezzünk meg, azaz igyunk sok folyadékot, már csak azért is, mert a gyakori pisiléssel kiüríthetjük a kórokozókat a húgyhólyagunkból, még mielőtt azok kóros mértékben elszaporodhatnának. A rendszeres sport – számtalan egyéb jótékony hatása mellett – szintén hozzájárulhat az immunrendszer megerősödéséhez.

Mit tehetünk, ha mégis felfáztunk?

Természetesen minden elővigyázatosság és megelőző intézkedés ellenére is előfordul, hogy a krónikus hólyaghurut kialakul. Ilyenkor sok folyadék bevitelével és gyakori vizeletürítéssel elősegíthetjük a húgyutak tisztulását. De használhatunk különféle gyógynövényeket is, például tőzegáfonyát vagy medveszőlőlevelet, amelyek bizonyítottan hatásosak a húgyúti fertőzések megelőzésére, illetve kezelésére. A kamilla pedig fürdőként alkalmazva is enyhítheti a panaszokat.

Ha néhány napon belül nem tapasztalunk javulást, esetleg romlik az állapotunk, mindenképp forduljunk orvoshoz! Amennyiben évente 2 alkalomnál gyakrabban térnek vissza a panaszok, jelezzük kezelőorvosunknak!