Hogyan kerüljük el tavasszal a felfázást?

Az egyre több napsütés megtévesztő lehet, hajlamosak lehetünk alulöltözni.

Már a kertek alatt bujkál a tavasz, a szürke tél után egyre több a napsütés, így a napközbeni melegebb idő könnyen arra ösztönözhet, hogy inkább a divat szerint, mintsem az aktuális hőmérsékletnek megfelelően öltözzünk fel. Pedig tavasszal nem nehéz összeszedni egy makacs felfázást, például a nem megfelelően megválasztott ruházat miatt.

Figyeljünk oda a hőmérsékletre

Bárkit könnyen becsaphat a kora tavaszi remek időjárás. Napközben már kellemesen melegnek érezhetjük a nap egyre többször előbújó sugarait, így ha reggel az ablakon át csak a tiszta kék eget látjuk, előfordulhat, hogy a hőmérséklethez képest alulöltözünk. A manapság divatosnak számító felhajtott vagy rövid szárú nadrágok, amikből kilátszik a boka, vagy az olyan trendi dzsekik, amelyek nem fedik megfelelően a derekat, nem egyszer hozzájárulnak a makacs krónikus hólyaghurut kialakulásához.

Az is problémát jelent ilyenkor, hogy a tél végére már eléggé kimerülhettek a szervezetünk vitamintartalékai, a legyengült immunrendszer pedig nehezebben áll ellen a fertőzéseknek.

Ezek a tünetek jelezhetik a felfázást

A felfázást, vagy más néven cisztitiszt ugyanis nem közvetlenül a hideg, hanem leggyakrabban valamilyen baktérium okozza. Ezzel együtt a hőmérséklet is komoly befolyásoló tényező, hiszen az alhasi tájék lehűlése miatt az ott található erek összehúzódnak, ezáltal gyengül a vérkeringés a húgyhólyag környékén, amely így védtelenebbé válhat a kórokozókkal szemben. Problémákat okozhat az is, ha edzés vagy úszás után kimelegedve vagy nedves hajjal megyünk ki a szabadba.

A krónikus hólyaghurutot sűrű vizelési inger, csípő, fájdalmas vizeletürítés, illetve alhasi görcsök is jelezhetik. A panaszok nemcsak kellemetlenek, de a fertőzés kezelés nélkül veszélyessé is válhat, ugyanis a baktériumok továbbterjedhetnek, és akár a vesemedence gyulladását okozhatják.

Hogyan előzhetjük meg a krónikus hólyaghurutot?

Mindenképp figyeljünk oda az öltözködésre: az aznapi ruháink kiválasztásakor jusson eszünkbe, hogy a reggeli és esti órákban még sokkal hűvösebb lehet az idő, mint napközben. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással és rendszeres vizeletürítéssel pedig megakadályozhatjuk, hogy a baktériumok megtapadjanak és elszaporodjanak a húgycsőben és a húgyhólyagban.

A tünetek megjelenése után a medveszőlőlevél kivonatát tartalmazó növényi gyógyszerek is segíthetnek, azonban ha rövid időn belül nem tapasztalunk javulást, mindenképpen keressük fel az orvosunkat a komolyabb szövődmények megelőzése érdekében.