Ételek és italok, amik súlyosbíthatják a hólyaghurut tüneteit

Amikor felfázástól szenvedünk a szokásosnál jóval gyakrabban tör ránk sürgető vizelési inger, a vizeletürítés után mégsem érezzük a megkönnyebbülést, ráadásul pisiléskor égő, csípő érzést is tapasztalhatunk. Ilyenkor jobb kerülnünk az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket.

Alkohol

Sör, bor, likőr vagy bármiféle alkohol: ezek mind dehidratálják a szervezetet, mégpedig úgy, hogy fokozzák a vizeletkiválasztást. Az alkohol hatására emellett az agy hamis jeleket küldhet a hólyagnak arról, hogy mikor ürítsen.

Koffein

A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik. Mégsem kell teljesen lemondanunk a kávéról, teáról, csak válasszuk a koffeinmentes változatot. A csokoládé szintén tartalmaz koffeint, ám abból nem létezik koffeinmentes verzió, ezért krónikus hólyaghurut idején jobban járunk, ha legalább átmenetileg lemondunk róla.

Savas ételek és italok

A citrusfélék, illetve az azokból készült italok, valamint a paradicsom, a kávé és a tea irritálhatják a hólyagot, ezért a legjobb, ha krónikus hólyaghurut esetén csökkentjük ezek fogyasztását. Noha egy másik savas étel, az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések kezelésében, nem mérsékli a hiperaktív hólyag tüneteit.

Szénsavas italok

A buborékos italok is irritálhatják az érzékeny hólyagot. Nem csupán az üdítők fogyasztását ajánlatos csökkentenünk hiszen például a habzóbornak és a pezsgőnek a szénsavtartalma mellett az alkoholtartalma is gondot okozhat.

Túl kevés folyadék

Hajlamosak lehetünk kevesebb folyadékot fogyasztani, hogy ritkábban kelljen mosdóba járnunk, ám ezzel csak rontunk a helyzeten, ugyanis így a húgyhólyagból sem ürülnek a baktériumok. Szakértők szerint naponta legalább két-három liternyi folyadék bevitele ajánlott.

Édesítőszerek

A cukor, a méz és a mesterséges édesítőszerek egyaránt irritálják a hólyagot, így ha ezeket mellőzzük az étrendünkből, azzal a fürdőszobai látogatások száma is csökkenhet.

Nem kell azonban teljesen lemondanunk a fentebb felsorolt ételekről és italokról – csak figyeljünk oda arra, hogy azok kiegyensúlyozottan legyenek jelen az étrendünkben. A délutáni, illetve az esti étkezésből azonban inkább teljesen hagyjuk ki őket.