Mi okozhat felfázást a különböző életkorokban?

A gyakori hólyaghurut sok nő életét megkeseríti. A probléma kialakulásának okai azonban korosztályonként eltérőek lehetnek.

A hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felfázás” megnevezés igencsak félrevezető, ugyanis a betegségért nem közvetlenül a hideg, hanem valamely kórokozó elszaporodása a felelős. Bár a krónikus hólyaghurutot okozhatja vírus vagy gomba is, a leggyakrabban mégis a szervezetünkben is megtalálható bélbaktérium, az E.coli áll a húgyúti fertőzés hátterében. A nők esetében a végbélnyílás és a húgycső közötti csekély távolság, illetve a húgycső rövidsége jelentősen megkönnyíti a betegség kialakulását.

Amennyiben a gyakran jelentkező vizelési inger mellett fájdalmas, égő érzéssel járó vizeletürítést tapasztalunk, akkor jó eséllyel krónikus hólyaghuruttal van dolgunk. Bár a végeredményt tekintve ugyanaz a helyzet, a különböző életkorokban általában más és más okok állnak a felfázás hátterében.

A gyermekkori felfázás okai

Gyerekkorban is kialakulhat makacs krónikus hólyaghurut, amiben gyakran veleszületett, vagy szerzett immunrendszeri probléma is közrejátszik, illetve higiéniai okok szintén előfordulhatnak. A gyermekeket, különösen a kislányokat időben meg kell tehát tanítanunk az alapos kézmosásra, méghozzá nemcsak vécéhasználat után, hanem előtte is, valamint a vécépapírral való törlés helyes technikájára is.

Serdülőkorban és fiatal felnőtteknél már más okozhat krónikus hólyaghurutot

A későbbiekben már nem annyira a higiéniai problémák, mintsem az aktív szexuális élet számít a legnagyobb kockázati tényezőnek, különösen akkor, ha valaki gyakran váltogatja a partnereit. Intim együttlét idején ajánlott fokozottan ügyelni az intimhigiéniára, és az aktust megelőzően, illetve azt követően is megmosni az érintett területet. Szintén csökkenthetjük a fertőzés kockázatát, ha az együttlét előtt és azt követően is meglátogatjuk a mosdót.

A változókorú nők is sokszor szenvednek cisztitisztől

Változókorban már a menopauzával járó hormonális változások jelentik a krónikus hólyaghurut kialakulására a legnagyobb kockázatot. Ilyenkor természetes módon csökken, illetve idővel teljesen megszűnik a petefészkekben az ösztrogén hormon termelése. A hormonhiány következtében azonban a húgyutak hámja sorvadni kezd, ez pedig sokkal kiszolgáltatottabbá teszi a szervezetet a kórokozók támadásával szemben. Ráadásul az idősebbek jellemzően kevés folyadékot fogyasztanak, emiatt ritkábban járnak WC-re, a húgyhólyagban hosszasan pangó vizelet pedig optimális környezet a baktériumok elszaporodásához.

Fontos, hogy felfázás esetén konzultáljunk az orvosunkkal, ugyanis az elhanyagolt húgyúti fertőzés akár komoly szövődményeket is okozhat.