Az állandó, erős derékfájdalmat vesegyulladás is okozhatja

A kezeletlen húgyúti fertőzések a vesére is átterjedhetnek

A „felfázás” szó hallatán a legtöbb embernek egyből a hideg helyen való üldögélés jut eszébe, pedig a krónikus hólyaghurutot a leggyakrabban bakteriális fertőzés okozza. A hideg ugyanakkor valóban közrejátszhat a betegség kialakulásában, elvégre a hatására gyengülhet a szervezet védekezőképessége.

A húgyúti fertőzést okozó baktériumok a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba jutnak, majd ott elszaporodva gyulladást okoznak. Habár a betegség több kellemetlenséggel is jár, például gyakori vizelési ingerrel vagy fájdalmas, csípő vizeletürítéssel, sokan mégis úgy gondolják, hogy pár nap alatt úgyis elmúlik, ezért nem kérnek orvosi segítséget. Holott a kezeletlen fertőzés akár komolyabb problémákhoz is vezethet, ha a baktériumok eljutnak egészen a vesékig és ott gyulladást okoznak. A vesemedence-gyulladás csak nagyon ritkán jelentkezik önállóan, a leggyakrabban az alsó húgyutak vagy a prosztata gyulladása az előzménye.

Mik a tünetei a vesemedence-gyulladásnak?

A betegség tünetei nagyon hasonlítanak a felfázás tüneteire, azaz a gyakori vizelési inger és a fájdalmas vizelés ez esetben is jelentkezhet. Emellett azonban a beteg hidegrázást, magas lázat, sőt hányingert vagy hányást is tapasztalhat. Szintén jellegzetes panasz a hát alsó részében, deréktájon, az oldalak irányába kisugárzó erős fájdalom. A tünetek nagyon gyorsan, akár néhány óra alatt is kialakulhatnak.

Idősebb korban, illetve a legyengült immunrendszerű betegeknél egyéb tünetek is előfordulhatnak, így például kiszáradás, szapora szívverés vagy alacsony vérnyomás.

Krónikus vesemedence-gyulladás esetén a deréktáji fájdalom enyhébb lehet, azonban állandósulhat. A láz elmúlhat, majd időnként visszatérhet. Az idült vesegyulladás általában olyankor alakul ki, ha a páciensnek valamilyen egyéb, komoly alapbetegsége is van, ilyen például a húgyutak elzáródása vagy nagyobb vesekövek megléte.

Hogyan kezelhető a vesemedence-gyulladás?

Vesegyulladás gyanúja esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz! A szakember alapos kivizsgálás után fog dönteni a kezelésről – ez lehet például antibiotikum-kúra.

Amellett, hogy betartjuk az orvos utasításait, a gyógyulást segíthetjük azzal is, ha sok folyadékot fogyasztunk, hogy a kórokozók minél gyorsabban kiürüljenek a szervezetünkből.

A kezeletlen húgyúti fertőzéssel nem csak azt kockáztatjuk, hogy a betegség könnyedén kiújulhat vagy krónikussá válhat, hanem a legsúlyosabb esetben a vesék akár visszafordíthatatlan károsodást is szenvedhetnek.