A prosztataproblémák húgyúti fertőzéseket is okozhatnak

A húgyúti fertőzések hallatán sokan egyből női problémára gondolnak, pedig ha nem is gyakran, de ugyanezek a panaszok a férfiakat is érintik.

A visszatérő felfázás, vagyis a krónikus hólyaghurut nemcsak a nőknél okozhat zavarokat.

A húgyúti fertőzések hallatán sokan egyből női problémára gondolnak, pedig ha nem is gyakran, de ugyanezek a panaszok a férfiakat is érintik. A betegség nagyon kellemetlen tüneteket okoz, gyakori vizelési ingerrel, és fájdalmas vizeletürítéssel jár.

A nőknél valóban gyakoribbak a húgyúti fertőzések

Annak, hogy a nők gyakrabban szenvednek a makacs felfázástól, leginkább anatómiai okai vannak. A húgyúti fertőzéseket ugyanis az esetek döntő többségében baktériumok okozzák, amelyek a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba jutva elszaporodnak. A nők húgycsöve jelentősen rövidebb a férfiakénál, illetve a hüvely és a végbélnyílás relatív közelsége szintén olyan tényező, amely elősegíti a betegség kialakulását.

Akkor mi okozhat a férfiaknál krónikus hólyaghurutot?

Természetesen az is előfordulhat, hogy a férfiak esetében is a húgycsövön át jutnak a hólyagba a kórokozók, de a húgycső nyálkahártyája hosszabb távon tud ellenük küzdeni, így ez a ritkább eset. Sokkal gyakoribb, hogy valamely szervi ok áll a háttérben, például a prosztata megnagyobbodása. Általában 40 éves kor felett megduzzadhat a prosztata, aminek következtében beszűkül a húgycső. A beszűkült húgycsövön át nehezebben távozik a húgyhólyagból a vizelet. A pangó vizelet pedig kiváló környezetet biztosít a baktériumok elszaporodásához. A prosztata gyulladása szintén hozzájárulhat a cisztitisz kialakulásához.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben az alábbi tüneteket jelentkeznek, mindenképp keressük fel orvosunkat:

  • gyakori vizelés
  • fájdalom vizeletürítés során
  • vér a vizeletben
  • sötétebb, zavarosabb, a szokásosnál kellemetlenebb szagú vizelet

A húgyúti fertőzések diagnózisa

Az urológiai vizsgálat keretében az orvos vizeletmintát kér, ultrahang segítségével megvizsgálja a húgyhólyagot, illetve a prosztatát is kitapintja. Az eredmények ismeretében meg tudja mondani, hogy gyulladás okozza-e a problémát, a húgyhólyag vagy a prosztata érintett-e, illetve bakteriális fertőzés esetén az is kiderül, mely baktériumok a probléma forrásai.

A krónikus hólyaghurut kezelése

Az urológus a vizsgálat eredményeit kiértékelve dönt a kezelésről. Akut gyulladás esetén rendszerint az antibiotikum jelenti a megoldást, amelynek szedéséről az orvos pontosan tájékoztatja a beteget. A panaszok enyhülése után kezdődhet a kiváltó okok gyógyítása, például a megnagyobbodott prosztata kezelése, vagy a beszűkült húgycső kitágítása.