A húgyúti fertőzések a kismamákra is veszélyesek

A várandósság alatt sajnos a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata fokozódik. Jellemző tünetek az égő, csípő érzés vizeletürítés közben, a gyakori vizelési inger, és a gyengeségérzés mellett akár láz is jelentkezhet.

A felfázást valószínűleg nem kell bemutatni egyetlen nőnek sem, mert a hölgyek döntő többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja azt. Várandósság alatt nagyobb a krónikus hólyaghurut kialakulásának kockázata, ami részint az anyai szervezet hormonális változásaival, részint pedig a méhtérfogat folyamatos növekedése következtében a kismedence anatómiai viszonyainak megváltozásával magyarázható. Ilyenkor a hólyagra és a húgycsőre nehezedő nyomás miatt a vizelet elfolyása lassul, a pangó vizelet pedig kiváló környezetet biztosít a húgyutakba jutott baktériumok gyors szaporodásához.

A leendő anyukákra különösen veszélyes a krónikus hólyaghurut

Bár a gyakori mosdóba járás, a kis mennyiségű, mégis szúró fájdalommal ürülő vizelet sem kellemes, de a terhesség alatti húgyúti fertőzések mégis amiatt jelentenek igazán nagy problémát, mert a magzatot is veszélyeztetik. A kezeletlen fertőzésből súlyos gyulladás lehet, ami a méhre átterjedve korai burokrepedést, vetélést, koraszülést okozhat.

Hasonlóan kockázatosak lehetnek a tünetmentes, hosszan tartó húgyúti fertőzések is. A gyulladás a méhlepényre terjedve a magzat tápanyagellátását ronthatja, ami fejlődési zavart, méhen belüli sorvadást okozhat.

Éppen ezért a terhesség alatti vizsgálatok alkalmával mindig ellenőrzik, hogy van-e fehérje a vizeletben, ami fertőzésre utalhat.

Mivel előzhetik meg a kismamák a húgyúti fertőzéseket?

Azoknak a kismamáknak, akiknek a terhességet megelőzően is többször volt már krónikus hólyaghurutjuk, különösen elővigyázatosnak kell lenniük. Oda kell figyelniük a rendszeres vizeletürítésre, illetve hogy vizelési inger érzésekor mielőbb menjenek ki a mosdóba, és törekedjenek rá, hogy teljesen kiürítsék a húgyhólyagot. A gyakori folyadékfogyasztás is lényeges, a különféle ásványvizek, gyümölcslevek és gyümölcsteák mind ajánlottak.

Az általános higiéniai szabályok betartása mellett az intim terület tisztán tartására is gondot kell fordítani, de ehhez lehetőleg ne szappant, hanem valamilyen pH-semleges mosakodót alkalmazzunk. Kerüljük az intimzuhanyokat, a hüvelyöblítést és az illatosított tisztasági betétek használatát, ugyanis ezektől felborulhat a hüvely természetes baktériumflórája, emiatt pedig csökkenhet a kórokozók elleni védekezőképessége.

Fertőzés esetén a kezelőorvos olyan antibiotikumot tud javasolni, amely hatásos a baktériumok ellen, ugyanakkor az anyára és a magzatra nézve teljesen biztonságos.