A túl intenzív együttlét hólyaghurutot is okozat

Kalóriát éget, feldobja a hangulatot, jót tesz az immunrendszernek – a szerelmeskedéshez általában csupa jó dolgot kapcsolunk. Azonban az intim együttlét nemcsak a boldogság forrása lehet, hanem akár makacs hólyaghurutot is okozhat.

Sokan még mindig úgy hiszik, hogy a felfázást, vagyis a krónikus hólyaghurutot csak az okozhatja, ha hideg helyen üldögélnek. Valójában ezt a betegséget leggyakrabban baktériumok okozzák, amelyek a húgycsövön keresztül jutnak a húgyhólyagba. Mivel a nők húgycsöve rövidebb a férfiakénál, ezért a hölgyeket gyakrabban érinti ez a kellemetlen probléma, amely sűrű vizelési ingert és fájdalmas, csípő vizelést okoz.

Így okozhat a szex krónikus hólyaghurutot

A fertőzés általában a végbél vagy a hüvely felől érkezve jut el a húgyhólyagig, és viszonylag könnyen megérthető, miként áll kapcsolatban a szex és a krónikus hólyaghurut. A hüvelyflórából származó baktériumok átsodródnak a húgycsőbe, és mivel az viszonylag rövid, ezért hamar feljuthatnak a hólyagig. Ha az együttlétek gyakoriak, úgy annak is nagyobb az esélye, hogy ezek a mikróbák problémát okozzanak, és kialakuljanak a kellemetlen felfázásos tünetek.

Hogyan kerülhető el a visszatérő krónikus hólyaghurut?

  1. Figyeljünk oda a higiéniára! Ajánlott mindkét partnernek tisztálkodnia az aktust megelőzően és azt követően is, így jó eséllyel meg tudnak szabadulni azoktól a kórokozóktól, amelyek később cisztitiszt, azaz krónikus hólyaghurutot okozhatnak.
  2. Látogassuk meg a mosdót az együttlét előtt és után is! A pisiléssel megelőzhető, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgycső, vagy a húgyhólyag falán.
  3. Fogyasszunk bőségesen folyadékot, lehetőleg vizet! Az intenzív testmozgástól amúgy is megszomjazunk. Ha sok vizet iszunk, azzal segítjük a gyakori vizeletürítést, ezáltal a húgyutakba kerülő baktériumok „kitessékelését”.

Visszatérő krónikus hólyaghurut esetén érdemes nőgyógyásszal vagy urológussal konzultálni. Az orvos akár kis dózisú antibiotikumot is javasolhat, amely a megelőzésben segíthet. Ha visszatérően tapasztaljuk a panaszokat, onnantól már ne csak opció legyen a szakorvos felkeresése, hanem mindenképpen tegyük meg! A kezeletlen krónikus hólyaghurut ugyanis komoly egészségi problémákat is okozhat – kialakulhat egyebek mellett vesemedence-gyulladás, amely már magas lázzal és erős fájdalommal járó állapot.