A húgyúti fertőzések a legkisebbeket is érinthetik

A bakteriális fertőzések között gyakoriságukat tekintve a húgyúti fertőzések a második helyen állnak. A húgyhólyag vagy a vesemedence gyulladása a gyerekeket is érintheti.

A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok vagy vírusok okozzák. Általában jól gyógyuló betegségekről van szó, azonban az esetek mintegy 10-20 százalékában következményként magas vérnyomás, illetve krónikus vesebetegség is kialakulhat.  Éppen ezért fontos, hogy a fertőzést időben felismerjük és kezeljük.

Milyen tünetek árulkodnak húgyúti fertőzésről?

Csecsemőkorban a tünetek nem specifikusak, azaz nem utalnak egyértelműen húgyúti fertőzésre. A kicsiknél hőemelkedés vagy láz jelezheti a bajt, bágyadtak, ingerlékenyek, sápadtak lehetnek. Étvágytalanság, hányás is jelentkezhet, valamint hátközépi, vesetáji fájdalom. Szobatiszta kisdedeknél és nagyobb gyerekeknél az is húgyhólyaggyulladásra adhat gyanút, ha újbóli bevizelést tapasztalunk. Gyakori, fájdalmas vizelési inger léphet fel, ami miatt a gyerekeknek sűrűn, akár óránként 10-15 alkalommal is ki kell menniük WC-re, miközben sok esetben alig pár cseppet képesek csak üríteni, a vizeletük pedig véres is lehet.

Súlyosabb esetekben vesemedence-gyulladás is előfordulhat. Ilyenkor a gyerekeknél magas láz tapasztalható, a vese környéke pedig fájdalmas lehet. Jellemző panasz ilyenkor a sápadtság, bágyadtság, valamint az általános rossz közérzet.

Mi szükséges a diagnózishoz?

A pontos diagnózishoz elengedhetetlen a gyermek vizsgálatán kívül a szülő gondos kikérdezése is. Húgyhólyaggyulladás esetén a hólyagtájék, azaz a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg a vesemedence gyulladására a vesetájék ütögetéskor érzett fájdalom utal. A panaszokat olykor torokgyulladás is kísérheti. A diagnózis pontosításához a reggeli első vizeletmintából elvégzett laborvizsgálat nyújt segítséget.

Mit tehetünk gyermekeknél a húgyúti fertőzések megelőzése érdekében?

A gyerekek esetében is általános tanács, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, és hogy ne tartsák vissza sokáig pisilést, mert a pangó vizeletben könnyebben elszaporodnak a baktériumok. Minél korábban tanítsuk meg őket a WC-használat utáni törlés helyes irányára, amely kizárólag elölről hátrafelé történjék.

Amennyiben gyermekünknél több alkalommal fordult már elő húgyúti fertőzés, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy milyen kiváltó ok húzódhat meg a fertőzés kiújulásának hátterében.