Miért hívják a hólyaghurutot „nászutas” betegségnek?

A legtöbb nő életében legalább egyszer előfordul, hogy felfázik és a hólyaghurut okozta panaszoktól szenved. A betegség kialakulása nem egyszer összefügghet az intenzív nem élettel.

Visszatérő probléma

Sokaknak rendszeresen gondot okoz a visszatérő krónikus hólyaghurut, ami megzavarhatja a mindennapokat, sőt a szexuális életre is hatással lehet. A panaszokat – pl. vizelési zavarok, égő fájdalom vizeletürítés közben – minden esetben orvosolni kell. 

Gyakran előfordul, hogy a húgyúti fertőzés tünetei egy új partnerrel való szexuális együttlétet követően jelentkeznek.  A fiatal, a szexuális aktivitásuk kezdetén lévő vagy partnerüket sűrűn váltogató, kifejezetten intenzív szexuális életet élő nőkre különösen jellemző, hogy együttlét után gyakran szenvednek felfázásos panaszoktól. A krónikus hólyaghurutnak az együttlét után jelentkező típusát a régiek nászutas betegségnek is hívták, elvégre az akkori időket jellemző szigorúbb erkölcsök csak a mézeshetekben engedélyezték korlátok nélkül a szexuális életet. Ami azonban azóta sem változott: nők esetében az intenzívebb szex könnyen előidézhet felfázásos tüneteket.

Érdekesség, hogy az apácák ritkábban szenvednek a krónikus hólyaghuruttól, aminek valóban köze lehet ahhoz, hogy ők történetesen nem élnek nemi életet.

A szex és a húgyúti fertőzések nem véletlenül járnak kéz a kézben, hiszen az aktus során a mechanikai hatások eredményeként a bél- és a hüvelyflórában található különféle baktériumok könnyűszerrel sodródhatnak a húgycsőnyílásba. Onnan pedig – a rövid női húgycsövön át – hamar feljuthatnak a húgyhólyagba, ahol elszaporodva kellemetlen panaszokkal járó fertőzést, azaz krónikus hólyaghurutot okoznak.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Jelentősen csökkenthetjük a fertőzések kockázatát csupán azzal, ha állandó szexuális partnerünk van. De sokat tehetünk a megelőzésért, ha odafigyelünk a személyes higiéniára, így például aktus előtt, illetve utána is alaposan megmosakszunk. Szintén segítséget jelenthet, ha együttlét után mielőbb kiürítjük a hólyagunkat, mert így a hívatlanul betolakodó baktériumokat időben kitessékelhetjük a szervezetből, még mielőtt fertőzést okozhatnának.

Mit tehetünk a húgyúti fertőzések okozta panaszok ellen?

Az elővigyázatosság ellenére előfordulhat, hogy a kórokozók mégis bejutnak a húgyhólyagba. Ilyenkor segíthet, ha bőségesen fogyasztunk folyadékot, illetve amint vizelési ingert érzünk, nem tartogatjuk a vizeletet, hanem a lehető leghamarabb kimegyünk pisilni. A gyakori vizeletürítés ugyanis segít meggátolni, hogy a baktériumok a hólyagban megtapadhassanak és ott elszaporodhassanak.

Akár egy kellemesen meleg kamillás fürdőt is vehetünk felfázás esetén. Ebben az esetben először adjunk három evőkanál kamillát egy liter forró vízhez, hagyjuk egy órát állni, majd szűrjük le és öntsük bele a fürdővizünkbe.

Ha a panaszok mégis erősödnek, feltétlenül keressük fel kezelőorvosunkat!