Házi praktikák felfázás kezelésére

A hétköznapi néven felfázásként emlegetett hólyaghurutot a húgyhólyagban elszaporodó baktériumok okozzák. Lássunk néhány házi praktikát, amellyel enyhíthetőek a betegség tünetei.

A krónikus hólyaghurut legjellemzőbb tünete a sűrű vizelési inger, a csípő érzés és az alhasi fájdalom. A betegség elhúzódása esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert komoly szövődmények is kialakulhatnak, azonban van néhány praktika, amelyeket már az első panaszok megjelenése után alkalmazhatunk.

  1. Bőséges folyadékbevitel: még egészségesen is igyekezzünk napi 2-3 liter folyadékot meginni, de fertőzés esetén különösen sokat segíthet a hólyag „átmosása” gyakori vizeletürítéssel, ami hozzájárulhat a baktériumok kiürítéséhez.
  2. Segítség lehet a szódabikarbóna, amely semlegesíti a vizelet savasságát. Oldjunk fel egy teáskanálnyit egy pohár vízben és igyuk meg.
  3. Sós fürdő: Öntsünk 1 kg sót egy kád meleg vízbe, majd várjuk meg amíg feloldódik. Ebben üljünk körülbelül egy fél órát, de közben ügyeljünk rá, hogy a víz ne hűljön ki!
  4. Kamillás borogatás: mártsunk például egy kisebb méretű törölközőt vagy más textildarabot kamillás főzetbe, majd ezt helyezzük az alhasra.