Húgyúti fertőzés férfiaknál

Bár a hétköznapokban csak felfázásként emlegetett hólyaghurut leginkább a nőket érinti, azonban a férfiaknál is kialakulhat. Esetükben a betegség lefolyása is súlyosabb lehet.

A húgyúti fertőzések leginkább azért veszélyesek a férfiakra, mert könnyen átterjedhetnek a prosztatára is. A baktériumok a húgycsövön keresztül jutnak a szervezetbe, és nemcsak a húgyhólyagot érhetik el, hanem a prosztatát is.

A fertőzés kialakulásának számos oka lehet. A húgyhólyagban sokáig megrekedő vizelet kiváló környezetet biztosít a baktériumok szaporodásának. A vizelet visszatartása lehet tudatos is, például hosszú ideig tartó autóvezetés miatt, de elégtelen vizeletürítést okozhat a prosztata jó- vagy rosszindulatú megnagyobbodása is. Kiváltó ok lehet még a hosszabb ideig, hideg felületen történő ülés is, továbbá a közösülés alkalmával is bejuthatnak baktériumok a húgycsőbe.

A betegség erős fájdalommal jár, a vizeletürítésekor jelentkező égő érzés mellett előfordulhat láz, illetve alhasi- és vesetáji fájdalom is.

Ilyenkor ajánlott sok folyadékot fogyasztani, akár kifejezetten a húgyúti fertőzésekre javasolt gyógyteákat. Fontos azonban tudni, hogy a panaszok esetén nem elegendőek a házi praktikák, hanem mindenképpen orvoshoz kell fordulni a komolyabb szövődmények – mint a prosztata-, vese- vagy vesemedence-gyulladás – elkerülése érdekében.

A húgyúti fertőzések megelőzése érdekében fontos a megfelelő folyadékfogyasztás és a rendszeres vizeletürítés is. Emellett ügyeljünk a higiéniára, tartsuk melegen az alhasi régiót és ne üljünk le hideg felületekre!