Kata (47) – A változókorban gyakrabban fordulhat elő a hólyaghurut!

Nálam enyhe tünetekkel kezdődött a hólyaghurut, nem is gondoltam, hogy erről lehet szó.

Gyakrabban kellett WC-re menni, éjszaka is többször felébredtem, aztán egy idő után megjelent a fájdalom is. Ekkor már sejtettem, hogy felfázásról lehet szó, de mivel hamar enyhültek a tünetek, ezért nem mentem azonnal orvoshoz. Azt hittem, hogy esetleg a stresszhez is köze van, mert olyan időszakokban jelentkezett, amikor eleve feszültebb voltam.

Időről időre azonban ismét megjelentek a tünetek, de ekkor már nagyobb fájdalommal, gyakoribb vizelési ingerrel és a szexuális életem is kezdte megszenvedni a dolgot. Így aztán nem halogattam tovább az orvosi vizsgálatot, elmentem a háziorvoshoz, aki nőgyógyászhoz küldött, hogy a fertőzésekre is kivizsgáljanak.

Szerencsére nem volt semmi nagyobb probléma, sőt, elmondta az orvos, hogy a menopauza után gyakrabban előfordulhat a krónikus hólyaghurut, aminek az alacsonyabb hormonszinthez van köze. Jobban oda kell figyelni, mert súlyosabb problémák is előfordulhatnak, mint például a kismedencei gyulladás vagy a hólyagfájdalom szindróma.

Az orvos említette, hogy vannak természetes eredetű, növényi gyógyszerek, melyek hatékonyan a kezelik a krónikus hólyaghurutot. Az antibiotikumokkal ellentétben nem zavarhatják meg sem a bélflórát, sem hüvelyflórát és patikában recept nélkül beszerezhetőek. Ilyen a medveszőlő kivonat, mely megbénítja a baktériumokat, amelyek nem tudnak feljutni a hólyagba. Ha véletlen mégis feljutnának, nem képesek a hólyag falához tapadni, így a vizelettel egyszerűen ürülnek. Tanácsokkal is ellátott, hogy mire figyeljek.