Hogyan kezelhető a hólyaghurut

A hólyaghurut a húgyúti fertőzések egyik leggyakoribb típusa.

Akkor alakul ki, amikor a baktériumok bejutnak a húgycsőbe, majd onnan a húgyhólyagba vándorolnak. Itt szaporodni kezdenek, ez pedig olyan tünetek kialakulásához vezet, mint a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom és hasi görcsök. Forduljunk mielőbb orvoshoz, ugyanis a fertőzés átterjedhet a vesemedencére és magára a vesére is!

Nézzünk most néhány hatékony módszert, ami segíthet a krónikus hólyaghurut kezelésében:

Igyunk sok folyadékot!

A víz segít kimosni a hólyagból a baktériumokat, így gyorsabban megszabadulhatunk a fertőzéstől. Próbáljunk naponta legalább 2 liter vizet inni.

Látogassuk gyakran a mosdót!

Ez is abban segít, hogy mihamarabb kimossuk a baktériumokat a húgyhólyagból. Ha ugyanis tartogatjuk a vizeletet, akkor azzal a baktériumok elszaporodásának kedvezünk, ami fokozhatja a tüneteket. Fontos, hogy szexuális együttlétek előtt és után is menjünk mosdóba, hiszen az aktus során könnyen a húgycsőbe jutnak a baktériumok!

Természetes, növényi eredetű készítmények

A baktériumok mozgását és hólyagfalra kitapadását gátolja a medveszőlő kivonat (Urzinol), így a bekerülő baktériumok egyszerűen a vizelettel ürülnek. Nagy előnyük az antibiotikumokkal szemben, hogy nem bántják sem a hüvely-, sem a bélflórát és a patikában vény nélkül beszerezhetőek.

Fájdalomcsillapítók

A hólyagfertőzések különböző intenzitású fájdalmat okozhatnak. Elsősorban az alhasi és a kismedencei régióban tapasztalhatunk fájdalmat, ami vizeléskor intenzívebbé válik. A krónikus hólyaghuruttal járó panaszok tüneti kezeléssel enyhíthetők, de magát a betegséget nem szűntetik meg.