A húgyúti fertőzés gyerekeknél

A húgyúti fertőzések a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések.

Gyermekkorban a bakteriális fertőzések között a második helyen a húgyúti fertőzések szerepelnek. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Az utóbbiból az esetek kb. 10-20 százalékában magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki. Éppen ezért a fertőzés időben való felismerése és kezelése lényeges.

A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok okozzák. Kialakulási mechanizmusukat tekintve leszálló, illetve felszálló fertőzésekről beszélhetünk. A leszálló fertőzésnek azt nevezzük, amikor a kórokozó a vér útján más szervekből jut el a kiválasztó rendszerhez és betegíti meg azt. A felszálló fertőzések (melyek hétköznapi néven felfázásként ismeretesek) akkor alakulnak ki, amikor a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül terjednek felfelé a húgyhólyagba, illetve onnan tovább a vesemedencéhez.

Húgyúti fertőzések: mik a tünetei?

Csecsemőkorban a tünetek nem specifikusak, azaz nem utalnak egyértelműen húgyúti fertőzésre. A kicsinek hőemelkedése vagy láza van, bágyadt vagy ingerlékeny, sápadt, étvágytalan és hányás jelentkezhet. Kisdedeknél, nagyobb gyerekeknél húgyhólyaggyulladás kapcsán a már kialakult szobatisztaság után újbóli bevizelések jelentkezhetnek. Mindezek mellett a gyakori, fájdalmas vizelési inger miatt a gyermek 10-15 alkalommal is kimegy egymás után a WC-re, sokszor csak pár csepp vizeletet ürítve. Bizonyos esetekben a vizelet véres lehet.

A vesemedence gyulladásakor a gyermeknek magas láza van, bágyadt, elesett és sápadt, vesetájéka, azaz az érintett oldali derékrésze fájdalmas.

Amennyiben a gyermeknél visszatérően több alkalommal fordult elő húgyúti fertőzés, akkor mindenképpen ki kell őt vizsgálni, hogy milyen hajlamosító tényező (például fejlődési rendellenesség, bélférgesség, lányoknál például hüvelygyulladás stb.) húzódik meg a háttérben.